Primavika – zdrowo, smacznie, szybko!

Propagowanie zdrowego stylu życia i odżywiania to cel, który od początku działalności przyświeca właścicielom Primaviki – polskiej, rodzinnej firmy istniejącej od 1989 r. Marki Primavika i Primaeco to produkty nie tylko dla wegetarian, skierowane są do wszystkich osób dbających o zdrowie i ceniących sobie wysoką jakość. Produkty firmy wytwarzane są ze sprawdzonych źródeł i rodzimych surowców niezmodyfikowanych genetycznie. Firma posiada również w swoim portfolio certyfikowaną żywność ekologiczną marki Primaeco.

 

Idea „zdrowej żywności”

 

Na początku lat 70., kiedy w Polsce wegetarianizm nie był jeszcze tak popularny jak dziś, Paweł Skrzypczak, obecny Prezes firmy Primavika, zainteresował się tym typem odżywiania i postanowił przejść na wegetariański sposób odżywiania. Nie było łatwo, z powodu ograniczonej dost1795272_10201090031291588_5375540542748614391_o_340_01ępności produktów dla wegetarian, dlatego po kilkunastu latach zrezygnował z tego sposobu odżywiania. W dalszym ciągu był jednak zainteresowany tematyką zdrowego stylu życia stąd też, wraz z późniejszymi założycielami firmy Primavika od połowy lat 80. współorganizował szkoły zdrowego gotowania, podczas których przekazywano wiedzę na temat wyboru właściwego pożywienia i sposobów jego przygotowania.

 

Główny udziałowiec firmy, brat Pawła Skrzypczaka, Roman w 1991 r. uruchomił w Poznaniu hurtownię typu „zdrowa żywność”, jako jedną z pierwszych tego typu w Polsce, z produktami dla wegetarian, wegan, diabetyków, alergików i osób nietolerujących gluten. Zapotrzebowanie hurtowni na wegetariańskie dania obiadowe, pasty i pasztety było ogromne, dlatego Paweł Skrzypczak wraz z ojcem Jerzym, braćmi Romanem i Markiem postanowili uruchomić produkcję żywności wegetariańskiej. W 1998 r. nadarzyła się okazja zakupu zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego, dzięki czemu udało się zrealizować marzenia rodziny Skrzypczaków i uruchomić produkcję „zdrowej żywności”.

 

 

 Wiesz co jesz!

 

Wyjątkowość wyrobów firmy Primavika to zasługa ludzi z doświadczeniem i pasją do tworzenia smaków zgodnych z naturą. Surowce, używane do produkcji są wolne od GMO, pochodzą ze sprawdzonych źródeł i od lokalnych rolników. Artykuły wytwarzane są bez sztucznych konserwantów, cholesterolu, polepszaczy smaków, sztucznych barwników i aromatów oraz glutaminianu monosodowego. – Wyroby marek Primavika i Primaeco otoczone są wyjątkową troską, dbamy o każdy szczegół w procesie produkcji. Nasze wyroby powstają w otoczeniu lasów i jezior, staramy się być zawsze blisko natury – mówi Paweł Skrzypczak, prezes firmy Primavika, i dodaje: – Wszystkie produkty umieszczane są w szklanych słoikach, bo właśnie takie opakowania są najbezpieczniejsze w zakresie przechowywania żywności i mają pozytywny wpływ na zdrowy styl życia.

 

Obecnie w ofercie firmy można znaleźć: dania obiadowe, pasty i pasztety, masła orzechowe, a także linie produktów EKOLOGICZNYCH z certyfikatem EKO, a wśród nich pasztety EKO, soje, cieciorkę, fasole oraz buraczki ekologiczne, także musztardy i ketchupy EKO. 

 

W Primavice trwają prace nad nieustannym poszerzeniem asortymentu. Zakład produkcyjny, który mieści się w Lutomiu koło Sierakowa (woj. wielkopolskie), wyposażany jest w coraz nowocześniejsze urządzenia techniczne. Produkty można zakupić w znanych sieciach handlowych, sklepach z przysłowiową „zdrową żywnością” oraz sklepach internetowych. Od początku istnienia Primavika ceni sobie pełną dostępność swoich produktów, dlatego też systematycznie uczestniczy w targach branżowych.

 

Za swoją działalność firma została uhonorowana m.in. tytułami: Gepardy Biznesu 2011 oraz Efektywna Firma 2011. W 2013 r. marka Primavika została uhonorowana Certyfikatem Znaku Jakości Viva! dla wegetarian i wegan, a już w 2015 r. zdobyła tytuł „Dobra Marka 2015 – Jakość, Zaufanie, Renoma”, w programie realizowanym przez redakcje Forum Biznesu i Biznes Trendy.
– Jesteśmy dumni z naszych produktów i zaufania jakim obdarzyli nas konsumenci, którym chciałabym serdecznie podziękować – podsumowuje prezes Paweł Skrzypczak.

 

Karolina Machura

 

 

                         logotyps_249                    dm_2015_small_236

Oceń artykuł:
zobacz ranking »
51%
49%
Komentarze (4)
Autor
Zaloguj się i komentuj pod swoim nickiem, jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
Treść
Obrazek
Podaj kod
 
PATRYK
2015-03-05(08:51:11)
Ja lubię hummus i paprykarz z kaszą jaglaną. Z dań obiadowych polecam Pulpety w sosie pomidorowym Weguś!

PATRYK
2015-03-05(08:51:08)
Ja lubię hummus i paprykarz z kaszą jaglaną. Z dań obiadowych polecam Pulpety w sosie pomidorowym Weguś!

Monika
2015-02-25(14:11:31)
kocham masło orzechowe tej firmy!

Wegetarianka
2015-02-25(13:57:01)
Przepyszne produkty, bezkonkurencyjne wśród innych przetworów ekologicznych na polskim rynku! Polecam :)

Nasze programy
njqi_286
img3_286_2a_286_03
img2_286
pg_2017_286
dm17_286
dp_286_03
Giełda
WIG20
wykres WIG20 w money.pl
Wspierane przez Money.pl
Giełda
Money.pl - Kliknij po więcej
GPW (2017-02-24 13:49)
WIG 58632.92 -1,60%
WIG20 2206.93 -2,18%
mWIG40 4858.43 -0,99%
sWIG80 15721.59 -0,72%
Wspierane przez Money.pl
Sonda
DOBRA MARKA - Wskaż najlepszy według Ciebie preparat wzmacniający odporność:
ASCORUTICAL
CERUTIN
CITROSEPT
ECOMER
ISKIAL
MAXILAC C
OEPAROL
RUTIMAX CE
RUTINACEA
RUTINOSCORBIN
Copyright © ForumBiznesu.pl 2012-2017 - Design & Engine - portale internetowe - FineCMS.pl
Korzystanie z witryny forumbiznesu.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies.