Firma Bolarus S.A. od 1962 roku oferuje unikatowe rozwiązania chłodnicze do placówek handlowych, branży HoReCa, cukierni, kawiarni, jak również dla sektora medycznego i laboratoryjnego. Wyprodukowana przez spółkę szafa do sezonowania mięsa Pro Seasoning została właśnie wyróżniona prestiżowym Złotym Godłem Quality International 2022.
Przedsiębiorstwo Bolarus swoją silną pozycję na rynku zawdzięcza bogatemu portfolio wysokiej jakości urządzeń, produkowanych z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii. W Polsce należy do grona najbardziej innowacyjnych spółek w branży, a w Europie jest jedną z niewielu firm produkujących sprzęt chłodniczy osiągający temperaturę -90 stopni Celsjusza. W ofercie Bolarus znajdziemy: lady, szafy oraz regały chłodnicze, witryny cukiernicze, wsypy gastronomiczne czy też dystrybutory lodów. Klientami firmy są zarówno detaliści, jak i światowe marki i instytucje.
Nagrodzona Złotym Godłem QI 2022 szafa do sezonowania mięsa Pro Seasoning stanowi połączenie nowoczesnej technologii oraz wyrafinowanej sztuki przygotowywania mięs. Urządzenie w całości zostało opracowane i wyprodukowane przez Bolarus, a w procesie jego projektowania uwzględniono szereg bardzo istotnych sugestii i porad ekspertów z zakresu przetwórstwa mięsnego. Wszystko po to, aby produkt ten spełniał oczekiwania kupującego. Można więc śmiało stwierdzić, że jest on wyrazem ponad 60-letniego doświadczenia w dziedzinie profesjonalnego chłodzenia.
Rozwiązania zastosowane w urządzeniu Pro Seasoning umożliwiają precyzyjne sterowanie temperaturą i wilgotnością w zależności od wymagań produktu i szefa kuchni, a innowacyjny i opracowany przez Bolarus system ochrony żywności TiO2 sprawia, że jego wnętrze poddawane jest ciągłej sterylizacji. Technologia ta wykorzystuje w procesie fotokatalizy właściwości nanotlenku tytanu, który posiada właściwości bakteriobójcze. Dzięki niemu produkty spożywcze w mniejszym stopniu pochłaniają zapachy oraz zachowują swój naturalny aromat i smak, przy jednoczesnym wydłużeniu ich przydatności do spożycia. Dodatkowo, system nie ulega zużyciu, raz zainstalowany pracuje bezterminowo, chroniąc umieszczone w urządzeniach chłodniczych produkty.
Szafę Pro Seasoning wyposażono w nowoczesny sterownik umożliwiający wybranie 1 z 6 programów do suszenia mięsa, każdy z nich posiada takie etapy, jak: ociekanie - osuszanie - sezonowanie. Co istotne, domyślne parametry poszczególnych faz są edytowalne, można je zmieniać dostosowując ustawienia do rodzaju mięsa lub receptury.
Na dnie urządzenia znajduje się szeroka, wysuwana taca ociekowa z blokiem soli himalajskiej, której zadaniem jest absorpcja wilgoci i jej uwalnianie w trakcie trwania procesu. Dlatego szafa w zasadzie nie wymaga dostarczania wody z zewnątrz. Dodatkowo produkt zaprojektowano tak, aby tacę ociekową można było łatwo wyjąć i wyczyścić. Natomiast w celu ochrony przed zanieczyszczeniami z zewnątrz wyposażono go w wymienne filtry węglowe.
Atutem urządzenia jest również specjalnie opracowany obieg powietrza, przeprowadzony przez otwory zlokalizowane w plecach szafy, tworzy on równomierny strumień, który owiewa mięso i nie powoduje nadmiernej utraty jego masy.
Kolejnym przydatnym rozwiązaniem zastosowanym w szafie Pro Seasoning jest możliwość podłączenia do niej modułu bluetooth. W ten sposób można na bieżąco w komputerze, tablecie czy telefonie odczytywać panującą w niej temperaturę, zmieniać parametry oraz sprawdzić wcześniejsze ustawienia.
Dzięki zastosowanym w urządzeniu usprawnieniom i nowoczesnej technologii, można m.in. przygotować niepowtarzalną, intensywną w smaku wędlinę czy też w prosty sposób poddawać wołowinę procesowi dry aging’u i zamieniać ją w kruche steki.
Szafa charakteryzuje się również eleganckim i nieszablonowym designem. Zamontowane w niej oświetlenie LED świetnie eksponuje przechowywane w jej wnętrzu towary. Dodatkowo kolorystykę urządzenia można spersonalizować wedle własnych potrzeb, dostosowując ją do stylu i barw panujących w lokalu. Producent umożliwia również jego łączenie z innymi produktami z linii – szafą Pro Vine oraz Pro Cheese.
Misją Bolarus S.A. jest stałe udoskonalanie swoich produktów w zakresie energooszczędności, wzornictwa, jakości i ergonomii. W procesie wytwarzania firma wykorzystuje ekologiczne materiały z naciskiem na możliwość ich późniejszego recyklingu. Przedsiębiorstwo może pochwalić się wdrożonym system zarządzania jakością ISO 9001:2015 oraz normą dla wyrobów medycznych - ISO 13485:2016. W swojej historii odniosło wiele sukcesów i otrzymało mnóstwo prestiżowych nagród i wyróżnień, m.in.: Godło Teraz Polska 2022, Finalista Konkursu Dobry Wzór (2018, 2016), Diament Forbesa 2018, Najlepszy Produkt EuroGastro 2017, Gastronomiczny Przebój Roku 2016, Gazela Biznesu (2016 i 2013), Innowator Małopolski 2014. W tym roku do tego grona dołączyło Złote Godło QI 2022.
Obecnie Bolarus zatrudnia około 250 specjalistów i dostarcza urządzenia do ponad 30 krajów świata.
Więcej o firmie i jej produktach: https://www.bolarus.com.pl/
Oprac. Małgorzata Bachórz